torsdag den 17. juni 2010

17/6 2010 - Frijsbak: et mageløst overdrev!

Og jeg overdriver ikke. Frijsbak (www.frijsbak.dk) mellem Langå og Ulstrup ligger ganske vist i "Svinebæltet", men her har været græsning i århundreder, og på det bedste areal er der vintergræsning med islænderheste. Resultatet er overvældende. Bakke- og skovgøgeliljer, guldblomme, djævelsbid, almindelig mælkeurt og mængder af andre dejligheder kan tage vejret fra selv den mest hårdkogte naturhistoriker. Det er så vildt, så flot og så skidesårbart. De store marker med sprøjtespor ligger lige i nærheden, så hvordan skal det gå denne lille oase? Det skal gå godt! Det er vores forbandede pligt.


Guldblomme med bakkegøgeliljer og dyrkede marker i baggrunden, Frijsbak


Tæt på guldblomme, Frijsbak


Bakkegøgeliljer, Frijsbak


Tæt på bakkegøgeliljen - en dejlighed af rang, Frijsbak


Bakkegøgeliljer, Frijsbak


Skovgøgelilje, Frijsbak


Overdrev med skovgøgeliljer, Frijsbak

tirsdag den 15. juni 2010

15/6 2010 - endelig en god nyhed!

De seneste dage har primært stået i feltarbejdets tegn, og opgaven er kort & godt at finde nogle hits i Ikast-Brande Kommune. Men uha, det ser ikke alt for godt ud derude. Hederne gror til i et tykt tæppe af bølget bunke og blåtop, og der er ganske enkelt for få heste, køer, får, geder (eller store maskiner!) i den lysåbne natur.

En af de arter, jeg har jagtet, er brun pletvinge, men den hidtidige eftersøgning på den gammelkendte lokalitet Tykskov Krat har været forgæves. I dag besøgte jeg Linnebjerg Bakke, og endelig var der bonus. Det er en lækker sommerfugl....

Ellers blot - nej, ikke blot, for hvepsevågen har virkelig haft det elendigste år i mands minde! Så her skulle stå "desuden et fed, fed hvepsevåge lige hen over matriklen sidst på eftermiddagen!". Hurra.


Brun pletvinge, Linnebjerg Bakke

mandag den 7. juni 2010

6/6 2010 - grrrrrrr.... forgæves hitjagt!

Det skulle jo prøves, det der med at genfinde sjældne arter, men det gik bare ikke. Jeg cyklede skovene langs Vejle Fjords nordside tynde i jagten på rødlig perlemorsommerfugl, men ud over en milliard nældesommerfugle var der intet, der bare lignede den mindste smule. Der var ellers godt med krybende læbeløs langs stier og veje, ligesom der var en mængde rydninger af den slags, som den smukke sommerfugl elsker. Men hvad gør det, når den formentlig ikke længere findes i Jylland?

Til gengæld var der en mængde spændende botanik, ligesom jeg naturligvis fik kigget lidt til vedlevende insekter såsom bøghjort og blåhjort. Men ingen eghjort - desværre. Dog blev det til en ny smælderart, nemlig brungul kamsmælder, ligesom jeg fandt en af de røde Ampedus'er. Desværre nåede den at undslippe.


Bøghjort, Stouby Skov


Brungul kamsmælder, Stouby Skov

fredag den 4. juni 2010

4/6 2010 - vagtel fra matriklen!

Hurra. Intet mindre. Ved femtiden var jeg lige ude for at spejde efter rovfugle, og en sort glente var lige ved at komme i notesbogen. Men desværre var den lidt for langt væk, og kameraet hjalp ikke tilstrækkeligt. Selv om det faktisk godt kunne ligne. Pludselig syntes jeg, at jeg hørte en enkelt sekvens af en syngende vagtel, men lyden gentog sig ikke, og det kunne vel næsten ikke passe?

Så her kl. 2250 gik jeg lige ud på terrassen, og søreme om ikke en vagtel (#106) galpede op ovre fra marken. Tjep-tjeptjep. Fantastisk.

Fra de senere dage bemærkes en god håndfuld lokaliteter med lav skorsoner, alle i slåede vejkanter i kommunen, okkergul pletvinge og spættet bredpande ved Harrild Vandmølle, hedelærke i Tykskov Krat, masser af trehornede skarnbasser i Jyndevad Plantage, hvor også en vendehals sang noget så fint.

Nu skal der snart laves brun pletvinge. Der bliver faktisk rigtig travlt de næste 14 dage!

tirsdag den 1. juni 2010

1/6 2010 - den totale kapitulation!

Nå. Der skete jo alligevel intet som helst i Snede, og da slangeørnen igen-igen blev meldt fra Harrild Hede, drønede jeg lige derover for at få et kig til den lækre fugl - og hævde min den-der-har-set-flest-slangeørne-i-Ikast-Brande-Kommune-placering som #1. Men der var ikke skyggen af slangeørn ved Fruergårdvej, hvor den sidst var blevet meldt, så i stedet kørte jeg ned til Gåsedam for (i embeds medfør) at checke eventuelle sjældne løbebiller. Dem var der nu ikke så mange af, men de grønne busksommerfugle gjorde sig til, og en gøg kom flyvende. Den måtte jeg naturligvis lige give et kuk, så den kom tæt på, og i næste øjeblik.... Helledusseda!

En slangeørn væltede ud fra granerne, og det er eddermame en stor fugl. Naturligvis gik jeg totalt i panik og kunne overhovedet ikke sanse at fotografere på den tætte afstand, men da jeg fik sat mig til rette og stabiliseret såvel kamera som hjerterytme, fik jeg alligevel nogle ganske udmærkede billeder af den labre rovfugl. Og den er virkelig fed. Stor, elastisk, spændstig og blæret - man er rå, når man lever af hugorme!

Men-men-men.... det er virkelig nedtur, at man skal til at køre efter andres fugle for overhovedet at opleve noget, der bare lugter af forår. Lad dog 2010 blive til 2011 i en fart, så vi kan få en "ommer". Det kan kun gå for langsomt.'


Grøn busksommerfugl, Nørlund Plantage


Slangeørn, Nørlund Plantage