fredag den 25. maj 2012

24/5 2012 - disse fantastiske hvepsevåger!

Da jeg i dag vendte hjem fra møde i Skanderborg, skulle der naturligvis lige kigges efter hvepsevåger på himlen. På trods af en ideel vindretning har trækket hidtil været virkelig sølle på højderyggen, hvilket nok skal tilskrives, at vejret i Mellemeuropa har været noget mere ugæstfrit end her. Men nu har østenvinden for en stund bredt sig ind over Tyskland, og dermed kan der være åbnet op for lidt mere intensivt træk.

Da jeg tjekkede himlen, gik der da heller ikke længe, før den første hvepsevåge kom i kikkertfeltet, og i løbet af ganske kort tid var hele 11 dejligheder passeret hen over. Alle direkte mod nord - og med det fremragende vejr kan det ikke undre, at det foregik i flere hundrede meters højde. Men det er altså nogle ekstremt fede fugle!

Hvepsevåge, Nørre Snede

Hvepsevåge, Nørre Snede

23/5 2012 - på vej til Odder... nej, til Århus!

Man skal ikke græde over spildt bollemælk, og der er derfor intet at gøre ved, at jeg i over fire år har kørt den direkte og hurtigste vej fra Nørre Snede til Århus. Men de dage er ovre nu. Hver eneste gang, der bare er et lille hul i timeplanen, lægger jeg nu turen forbi Stigsholm Sø i Mattrup Ådal, idet der her er nogle fantastiske enge og overdrev - samt naturligvis en sø, som huser en hel del fugle, som ellers er svære at opstøve i Nørre Snedes 125 meters højde.

Og så er der yderligere en art, som jeg nok heller ikke får på matriklen foreløbig. Der er nemlig odder i Stigsholm Sø, og den lader sig villigt se. Således er det anden gang på blot 14 dage, at jeg har kunnet følge en fouragerende odder i mange minutter, og det er altså lidt sjovere end at se dem i AQUA, at I bare ved det.

Odder, Stigsholm Sø

torsdag den 17. maj 2012

17/5 2012 - jeg ville gerne ha' en stork!

Det er en sang, vi har lyttet en del til i de senere år, for Hulter til Bulter var godt børnefjernsyn. Men her i det midtjyske er storke virkelig ikke noget, vi har været begavet med - i hvert fald ikke på den ornitologiske front! Og jeg var lige ved at tro, at det aldrig ville ske, for selv om en stork har huseret i omegnen af Nørre Snede i den seneste uges tid, har jeg ikke set skyggen af den. Før i dag, hvor jeg endelig var på det rigtige sted i omegnen af Boest. Det er fileme en fed fugl og nummer 133 på årskommunelisten, hvor en strandskade ved Stigsholm Sø var en dejlig og overraskende nummer 132!

Ellers er det jo gøgetid, og hvis man kukker efter dem, kommer de gerne flyvende fint forbi....

Hvid stork, Boest

 
Strandskade, Stigsholm Sø

Gøg, Stigsholm Sø

søndag den 13. maj 2012

13/5 2012 - ankomst af bi-æder!

Haha! Latin-aficionados vil nok allerede have gennemskuet, at der ikke er tale om den farvestrålende skrigefugl, som vi stadig har til gode her på højderyggen.

Derfor først til noget helt andet: Det har i sandhed været et mærkeligt forår. Lortevejr har fulgt lortevejr, vindretningen kan bedst betegnes som sabotage, og det samme kan siges om temperaturen. Alligevel tænkte jeg, at jeg i dag ville satse stort og finde en pomeransfugl i kommunen. Selvfølgelig mislykkedes operationen, men undervejs faldt jeg dog over en fed ringdrossel han, som efterhånden gør foråret til det bedste ringdrossel-forår nogensinde - i hvert fald på mine jagtmarker.... Senere dukkede et par agerhøns op i en mark ved Gludsted; dem har jeg godt nok ellers svært ved, for agerhønen er efterhånden en rigtig sjælden fugl i det midtjyske. Jeg har set 20 gange flere fiskeørne end agerhøns i min tid i kommunen!

Og så tilbage til overskriften. Der er en rovfugl, som på latin lyder artsnavnet apivorus - den bi-ædende. Det er hvepsevågen, hvis danske navn er mere præcist end det latinske, og som i disse dage begynder at ankomme fra Centralafrika. Det er i særklasse en fed rovfugl, og hvepsevågens ankomst er altid en fest. I dag opdagede jeg således pludselig en hveps højt til vejrs sammen med en spurvehøg, og det gjorde godt som regn i en tørstende ørken. Man kunne håbe på, at morgendagen bringer lidt flere fugle, hvis søndenvinden får bare en lille komponent af øst, men jeg tvivler ærlig talt. Næste weekend ser til gengæld yderst interessant ud.

Trækkende hvepsevåge og spurvehøg, Nørre Snede

Agerhøne, Gludsted

Ringdrossel, Hedegård



torsdag den 10. maj 2012

9/5 2012 - småstress i luskevejret

Utilgiveligt! Altså, jeg burde have luret, at sådan en lummervåd luft er det rene eliksir for trækket, men jeg havde travlt med alt muligt andet, og da jeg endelig vågnede op, var det ved at klare op, og fugletrækket tyndede ud. Oppe i en kilometers højde væltede det østover med måger, hvor jeg faktisk mistænkte et par flokke for at være dværgmåger. Giftigt, men de blev ikke dokumenteret, så vi lader dem flyve.

Pludselig var der terner i luften! Det har jeg aldrig før haft om foråret, så det vakte en vis jubel, selv om det endnu engang var havterner. Kan man overhovedet se fjordterne i Nørre Snede? En dværgfalk og en rød glente kom trækkende, og ved Rørbæk Sø var der til aften syngende broget fluesnapper. Så kom den da på plads.

Dværgfalk, Nørre Snede

Havterner, Nørre Snede

mandag den 7. maj 2012

7/5 2012 - endelig bramgæs!

Det er også min egen idiotiske skyld, men nu er jeg tre morgener i træk stået op syv stunder før dag for at se, om der kom lidt bramgæs trækkende i morgengryet. De der mange tusinde bramgæs, der skal fra Værnengene og østpå, må nødvendigvis passere tæt forbi Snede. Men intet har jeg set! Andet end rim på græsset.

Og så mens jeg står & taler i telefon kl. 21 om aftenen får jeg ud af vinduet øje på en flok bramgæs nede over skoven. En 100 stykker er der, og året er reddet for denne gås, som er kommuneårsart nr. 122. Så slipper jeg for at spejde desperat efter trækkende bramgæs i oktober. Nu kan jeg bare nyde dem ;-)

Trækkende bramgæs, Nørre Snede

søndag den 6. maj 2012

5/5 2012 - lidt opsummering

Efter den mindeværdige kampdag har de efterfølgende dage budt på dårligere trækvejr og langt mindre tid til trækobservationer. Det er en aldeles acceptabel kombination! Alligevel blev der dog markeret lidt i løbet af perioden, bl.a. med fem trækkende traner den 2/5, ligesom Groest Hede bøde på rigeligt med bynkefugle og stenpikkere samt hele fire ringdrosler i flok den 4/5. Vejrudsigten for de kommende dage og uger ser stadig ualmindelig skidt ud, så måske skal vi allerede nu aflyse 2012 og gå videre til 2013?

Ringdrossel, Groest Hede, 4/5 2012

Rådyr krydser søen, Rørbæk Sø, 4/5 2012

Trækkende tårnfalk, Nørre Snede, 2/5 2012

Trækkende traner, Nørre Snede, 2/5 2012

tirsdag den 1. maj 2012

1/5 2012 - Kamp for lærkefalke-dag

Østenvind. Yes. Og i dagens anledning holdt jeg fri. Der skulle udelukkende kigges på fugle, og det blev der. Fra den årle morgenstund til hen på aftenen. Med en blåhvid himmel var det virkelig en udfordring at finde fuglene, men dagens totaler (der selvfølgelig ikke matcher de klassiske træksteder) blev ganske acceptable. Der kom nemlig lærkefalke, ja der gjorde, hele fem af slagsen! Det er ny Snede-rekord om foråret, og da de fire allerede var dukket op inden kl. 13, havde jeg store forhåbninger. Men resten af dagen var det enormt svært at finde fuglene, idet de formentlig gik tordnehøjt. Dog blev det til 2 dværgfalke, 10 tårnfalke, 7 spurvehøge, 1 fjeldvåge, 2 rørhøge og en blå kærhøg.

Gul vipstjert og mursejler var i øvrigt populære ankomster på morgentrækket.

Blå kærhøg, Nørre Snede

Lærkefalk, Nørre Snede

Mursejler, Nørre Snede

Tårnfalk, Nørre Snede