fredag den 17. september 2010

17/9 2010 - mindeværdigt falketræk!

En i sandhed mindeværdig eftermiddag havde et ualmindeligt almindeligt forspil, idet formiddagen stod på skrivning, og eftermiddagen på tam-tam i børnehaven, hvor ungerne skulle synge. Alt imens regnen væltede ned i byge efter byge! Ved firetiden var jeg oppe i byen og blev gennemblødt i en monsterbyge, hvorefter det lod til at klare lidt mere op end tidligere. Hov, lige i hælene på regnen kom to tårnfalke trækkende, og humøret steg voldsomt. Jeg ræsede hjemad, og eftersom Laura skulle have en eftermiddagslur, gik jeg med barnevognen over på marken. Der kom en tårnfalk mere, og to-tre-fire…. otte i en løs flok sådan trip-trap-træsko…. What? I løbet af et kvarter havde jeg 15 tårnfalke og var i en ganske eksalteret stemning.

Hjemme i haven fortsatte løjerne, og Lene kom ud for at bevidne galskaben. Hun fik en håndfuld i løbet af fem minutter, og fuglene kom stadig fantastisk godt, lige hen over staden i måske 20-30 meters højde, sådan en 2-3-4 stykker ad gangen. Ved aftensmadstid var der 37 på listen, men efter maden kom der stadig fugle – ja, faktisk blev den sidste fugl noteret i hastigt trav sydpå kl. 1912.

I alt 47 trækkende tårnfalke. Hvadbehager? Det er jo helt vildt. Oven i hatten et par dværgfalke og fire spurvehøge, men det var altså tårnfalkene, der ligesom tog prisen i dag. Forklaringen må være, at vejret nordpå simpelthen har været udmærket trækvejr for norske og nordsvenske tårnfalke, som sikkert er kommet bredt ind til det nordlige Jylland i løbet af i dag og de seneste par dage. Fuglene er så gået ned gennem Jylland i hælene på opklaringen. Bemærkes skal dog, at Dueodde havde 93 tårnfalke på tre timer omkring middagstid + en masse andet, så der må virkelig have været mange fugle på træk i dag. Selv om Falsterbo kun havde et par stykker.

Det er nok en af de rekorder, jeg aldrig kommer til at slå……


Trækkende tårnfalk, Nørre Snede kl. 1619


Trækkende tårnfalk, Nørre Snede kl. 1620


Trækkende tårnfalk, Nørre Snede kl. 1629


Trækkende tårnfalk, Nørre Snede kl. 1637


Trækkende tårnfalk, Nørre Snede kl. 1639


Trækkende tårnfalk, Nørre Snede kl. 1640


Trækkende tårnfalk, Nørre Snede kl. 1704


Trækkende tårnfalk, Nørre Snede kl. 1705


Trækkende tårnfalk, Nørre Snede kl. 1705


Trækkende tårnfalk, Nørre Snede kl. 1709


Trækkende tårnfalk, Nørre Snede kl. 1723


Trækkende tårnfalk, Nørre Snede kl. 1739


Sådan ser et ideelt falketræksvejrkort ud.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar