onsdag den 31. marts 2010

31/3 2010 - skuffelse med lyspunkter!

Tre timers tid med barnevognen om eftermiddagen var yderst tyndt besat med rovfugle. Fire spurvehøge blev noteret på træk, ligesom en håndfuld musvåger væltede rundt i stor højde. Der blev spejdet og spejdet efter fiskeørn, men den viste sig ikke. Øv-øv-øv, men så var der en prik langt, langt ude øst på, som viste sig at være en rød glente (#75), og lidt efter kom en blå kærhøg (#76) han dansende nede over skoven i hastig flugt mod nordøst. Så var dagen nogenlunde godkendt.


Blå kærhøg han, Nørre Snede

tirsdag den 30. marts 2010

30/3 2010 - der kæmpes seriøst!

I går aftes var det vindstille med måneskin, og det blev til en rar aften på terrassen med tæpper, skop og porsesnaps. Der var godt med sortænder, en grønbenet rørhøne (#68) blev hørt, og i det meget fjernede tudede en natugle et par gange (#69).

Morgenen begyndte tidligt med trækobs. fra haven, men ud over pænt med ringduer, finker og sjaggere var det lidt tyndt. Et par knopsvaner var nye årsarter (#70), og en rørhøg dalrede mod nordøst ude over skoven.

Med eftermiddagens regnvejr kom der pludselig liv i kludene. Først med en trækkende lille præstekrave (#71), efterfulgt af to sildemåger (#72), hvorefter tre svaleklirer (#73) kom lige hen over - desværre mens kameraet lå nede i barnevognen pga. regnen. Men en overtrækkende dværgfalk (#74) nåede at blive knipset op i måsen, hvilket generelt var den vinkel, fuglene i dag blev fanget i. I dårligt vejr opdager man dem nemlig sent, og så skal kameraet først findes frem....

Hvorom alting er, må 7 nye årsmatrikelarter på et døgn være absolut godkendt! Men hvor.... hvor var fiskeørnen?!?!? Den må være trukket over, mens jeg lavede noget andet.


Duetræk, Nørre Snede


Et Op-I-Røven-billede - dværgfalk, Nørre Snede


Trækkende hjejler, Nørre Snede


Trækkende sildemåge, Nørre Snede


Trækkende sjagger og vindrossel, Nørre Snede


Dagens overraskelse: Trækkende lille præstekrave, Nørre Snede


En jernspurv, der bare ville larme, Nørre Snede.


Overflyvende grågæs, Nørre Snede


Dagens to fiskehejrer, Nørre Snede

lørdag den 27. marts 2010

27/3 2010 - pestenvind med havørn i halen!

Vi går ikke ind for vestenvind herinde, for himlen var nærmest stendød, bortset fra et spredt træk af finker samt den obligatoriske duehøg nede over skoven. Og bedst som depressionen var ved at sænke sig, fik jeg øje på en tung, tung ting nede over skoven. En ung havørn (#67) kredsede lidt, inden den drønede mod nord lige hen over matriklen. Sådan en opvisning sætter vi pris på, og hvis en skrigeørn vil gentage seancen på lignende vis senere på foråret, er der endog en chance for, at den kan bestemmes.


Ung havørn, Nørre Snede

Ellers kom malaisefælden op i haven, og her til aften er den allerede fyldt med bladlopper...

fredag den 26. marts 2010

25/3 2010 - Snede i østenvind

Så oprandt dagen, og..... øh.... der skete egentlig ikke ret meget. Begyndelsen var heftig, idet Marie pegede på en håndfuld spurve, hvoraf én var noget kraftig. Yes, gråspurv (#65), som ellers har været totalt fraværende i år, og jeg var nærmest begyndt at frygte, at den aldrig ville blive til noget på årsmatrikellisten. Morgengåturen i skoven blev afsluttet med en fin 2k vandrefalk, som ræsede nordover - hvis jeg havde manglet den, skulle jeg have spurtet 200 meter op ad bakke for at fange en fjern prik mod nord. Godt, det ikke skete!

Obsen fra terrassen var sporadisk, selv om vejret var forrygende. Men fuglene går latterligt højt og spredt, når vejret er godt, så det er bare hårdt arbejde at finde noget som helst. Dog kom en rørhøg (#66) han retur hen på eftermiddagen, så det trods alt blev til en ankomst.

Der trak i øvrigt ca. 500 ringduer, en enkelt huldue, lidt misteldrosler og pænt med finker dagen igennem.

24/3 2010 - Molslab koger!

Kent Olsen og undertegnede skulle holde foredrag om aftenen, og vi havde egentlig lidt småtravlt, hvilket dog ikke kunne forhindre, at vi lige snuppede en halv time oppe på højen. En sortspætte sang længe og vedholdende, og søreme om ikke en trane lige kom luskende ind østfra. Bare lige for at markere. Ellers var himlen nærmest tom!

mandag den 22. marts 2010

22/3 2010 - stille, stille, stille....

Selv om Sjælland og Als virkelig meldte mange fugle, lider vi under, at længerevarende vestenvind presser trækket væk fra højderyggen. Dagen var derfor ualmindelig tynd, og bemærkes skal vel kun to overflyvende gråænder (#63) - nærmest et lokalhit! - og de første trækkende tornirisker (#64). Duehøgen var oppe over skoven igen, og musvågerne ræsede rundt, ligesom matriklens første nældens takvinge viste sig i dag.

21/3 2010 - flere nyheder...

Som sådan en yderst stille dag, for selv om luften egentlig var mild nok, blæste det en halv pelikan og føltes hundekoldt. En gravand ræsede nordover (#60), en fin han af bjergvipstjert (#61) fløj over lige uden for vinduet, og tre svartbage (#62) skulle lige checkes en ekstra gang, før sildemåge var udelukket.

Men ellers kun godt 100 grønsiskener....

lørdag den 20. marts 2010

20/3 2010 - silende forårsregn på Molslab

Altså... det var en af de dage, man vil huske tilbage på om 1-2-5-10 år. En sagte silende regn, lunt og helt stille vejr og et par timer til "fri felt" blandt myrer, edderkopper og møgbiller. Det skal man ganske enkelt ikke klage over, så det lader jeg være med. Sæsonen er i gang, og jeg kan mærke, at det bliver godt!


Aphodius sphacelatus i hestepære. Hurra.


Tidlig møgbille (Aphodius distinctus) sammesteds!


Vintermøgbille (Aphodius conspurcatus)

torsdag den 18. marts 2010

18/3 2010 - et ustoppeligt forår!

Uha, en dag med arbejde i Århus gør jo ondt, når felten kalder, men heldigvis nåede jeg lige at fange lidt grågæs og lærker, inden turen gik ud over stepperne. På vej hjem lagde jeg turen forbi Rye Sønderskov for at kigge efter trehornede skarnbasser, og der var søreme bonus - en fin hun, som var lidt småsulten.


Trehornet skarnbasse, Rye Sønderskov

Vel hjemme i Snede var det lækkert, lækkert vejr, men trækket for i dag var vist overstået - ind til jeg ved 20-tiden lige åbnede terrassedøren og blev mødt af de lækreste "gyv-gyv" fra trækkende sortænder (#59). Der bliver virkelig ikke overladt noget til tilfældighederne her i firmaet.

onsdag den 17. marts 2010

17/3 2010 - en travl dag på kontoret / terrassen!

Du store. Morgenen begyndte heftigt med hele 7 sangdrosler (#55) i flok, som højt kaldende drønede af sted - lige dumpet ned fra himlen i disen. Ud over en enkelt syngende i skoven var det faktisk dagens eneste obs. af kræene, men netop i morgengryet ser man ofte sangdrosler, som lige skal finde ud af, hvad der er op & ned på verden. Også fire hvide vipstjerter blev noteret - heraf to i par, som forfulgte hinanden rundt i kvarteret. Skovturen gav bl.a. en kaldende korttået træløber samt syngende misteldrossel, men først ved 10-tiden begyndte jeg at bruge kikkerten på terrassen.


Hastigt forbitrækkende misteldrossel, Nørre Snede


Den lokale husskade....

Der var ganske fint med grågæs (90) og viber (69), og tre fiskehejrer (#56) var nye på listen, men det blev først sjovt hen på eftermiddagen, da Laura lige skulle have en lur i barnevognen. Musvågerne gik nærmest amok, bl.a. med 8 i skrue, hvilket er vildt herinde - især i vestenvind! - og jeg nåede op på 18, som er ny forårsrekord. Også en enkelt spurvehøg stak mod nord. Pludselig var der falk lige over hovedet - vandrefalk! (#57) - som drønede mod sydvest, og umiddelbart efter ræsede to hjejler (#58) mod nord.


En af dagens trækkende musvåger, Nørre Snede


Overflyvende vandrefalk - Nørre Snede

I de næste dage må tornirisk og rørspurv gerne komme på - ja, og alle de andre arter, som man vil forvente i marts. Men det går da også støt fremad.

16/3 2010 - miraklet i Snede!

Holddaop. Oven på blisgæssene troede jeg, at overraskelserne på gåsefronten var overstået, men nej. I dag åbnede jeg terrassedøren ved 7-tiden, fik øje på tre gæs, som.... så noget mørke ud. Så kom skopet på, og inde i mit hoved sagde det sædgås, men sådan noget må man kun lave herinde på højderyggen, hvis man har dokumentation. Så jeg fik taget en mængde billeder, som Kent Olsen fik til gennemsyn, og han var klar i mælet: Sædgæs (#54). Og ikke nok med at sædgås er ny årsmatrikel-art, så er den ligefrem ny Snede-art, så listen for staden nu er på pæne 142 arter.


Sædgåse-serie fra Nørre Snede - klik på billedet og se dem i rimelig størrelse!

SÅDAN! Tag den. I øvrigt pænt med grågæs, sanglærker, grå- og grønsiskener samt to duehøge i parringsflugt nede over skoven. Kanont.

mandag den 15. marts 2010

15/3 2010 - oprydningen er begyndt!

En pissekold - for nu at sige det mildt - formiddag på terrassen med barnevognen gav det sædvanlige trækværk af grågæs og sanglærker, mens der ihærdigt blev spejdet efter duehøg nede over skoven. Der skal jo ryddes op i de forventelige arter! Til sidst var der bonus; et ordentligt brød af en duehøg (#52), som med laaaangsomme, dovne vingeslag (det virker nærmest, som om de bevidst flyver langsommere, end de bør) gled vestover. Nok noget parringsflugt af en slags, så den kommer formentlig til syne igen i de kommende dage.


Nok verdens ringeste doku-foto af en duehøg, men den skal nok komme tættere på en dag....

Endvidere et par overflyvende storslugere samt en fint kvidrende stillits (#53) lige hen over, ligesom både hedelærke og en engpiber blev set på nordtræk. Højt til vejrs et par musvåger, som hurtigt gled nordover, men endnu hverken ørn eller glente. Begynder man at blive utålmodig? Naturligvis!


Det her kan man trods alt se, hvad er - stor skallesluger, og en han af slagsen!

søndag den 14. marts 2010

14/3 2010 - tre nye arter til listen

Det var forbandet koldt derude i dag, så obsen blev ganske kortvarig først på formiddagen. Ikke desto mindre var der rigtig pænt med lærker og grågæs, og hele tre nye årsmatrikelarter brillerede med deres tilstedværelse. Først en syngende sortmejse (#49) fra et af de få resterende nåletræer i kvarteret, dernæst en forkølet nordtrækkende engpiber (#50) og endelig to gange én overflyvende misteldrossel (#51), som formentlig har været i nabolaget vinteren igennem. Der har i hvert fald siddet et par stykker i enebærrene nede på Groest Hede...

Ambitionerne for den kommende uge er naturligvis høje - der må nødvendigvis være havørn og rød glente undervejs, ligesom der burde være en duehøg nede over skoven (med mindre - naturligvis - at de har spist for mange fasaner og er døde af forstoppelse...... ;-))

Og hvad med svartbag og måske en overtrækkende sildemåge? Eller en fjernt syngende grønspætte og naturligvis en overtrækkende bjergvip. Ok, der er nok at tage fat på.

lørdag den 13. marts 2010

13/3 2010 - blisgæs på matriklen!

Uha, det lugtede jo af forår med over 5 grader i skyggen, og selv om vinden fra kraftig fra NV, måtte jeg lige kigge lidt opad. Og indsatsen blev da i høj grad belønnet, idet der kom pænt med gæs - først et par små grågåse-flokke, og pludselig søreme intet mindre end 31 blisgæs (#46), som vakte nærmest vild jubel. Senere på dagen også både hedelærke (#47) og hvid vipstjert (#48). I øvrigt et par hulduer, et par trækkende musvåger og i alt 120 trækkende sanglærker. Alt i alt glimragende!


Trækkende blisgæs, Nørre Snede


Trækkende grågås, Nørre Snede

Fra i går kan i øvrigt nævnes jernspurv (#42), topmejse (#43), skarv (#44) og huldue (#45). Toget kører!


torsdag den 4. marts 2010

28/2 - forår i luften!

Endelig!


Overtrækkende sanglærke, Nr. Snede

Der var forår i luften, men så absolut heller ikke andre steder! For der er sne overalt. Men temperaturen havde lusket sig over frysepunktet, og luften var fyldt med forårstegn.


Årets første viber, Nr. Snede

Sanglærker, grågæs, viber, stormmåger, hættemåger og fuglekonger var dagens nye udbytte på matrikelårsarts-listen, som pludselig kom op på hele 41. Spurvehøgene var konstant på jagt, så det var en sand fornøjelse! Også en stor skallesluger piskede over, nr. 2 i år (og årsmatrikelart #35 den anden dag) og jeg er ikke et sekund i tvivl om, at der nok skal blive rykket voldsomt inden længe!


Spurvehøg på jagt - Nr. Snede


En stormmåge til listen - Nr. Snede