Det blev ved de vilde feberfantasier, da Lars Bruun og undertegnede i dag jordede til Rømø (det tager egentlig ikke særlig lang tid fra Snede....) for at opstøve stor hårmøgbille (Aphodius tomentosus), som nok må anses for værende forsvundet fra Skandinavien. Vi fandt den nemlig ikke, selv om vi ellers ledte i øst og i vest. Der var ellers ikke den hestepære eller fårelort, der ikke blev vendt og splittet ad til ukendelighed!
Der var ellers masser af dyr i, bl.a. pænt med lakrød møgbille (Aphodius pedellus), matsort møgbille (Aphodius ater), forårsmøgbille (Aphodius sphacelatus), tidlig møgbille (Aphodius distinctus), nakkehornet møggraver (Onthophagus nuchicornis) i en mærkværdige strågul udgave samt enkelte markskarnbasser (Geotrupes spiniger). Samt naturligvis et mylder af møgkærer, landkærer og rovbiller. O.H.S - Over Højre Skulder.
Vi kørte lidt strandræs fra Havneby til Lakolk og snublede uforvarende over en håndfuld hvidbrystede præstekraver, som var ualmindelig kære at se til.
Tilbage til fastlandet. Fårene ved Ballum Sluse skider tilsyneladende slet ikke, så vi kørte derefter ind til Helm Polde i det midtsønderjyske, hvor hedearealerne bliver fint afgræsset. Her var der masser af møgkræ, og Bruun kunne afsløre, at den rullende baggrundsstøj var syngende turtelduer. Holddaop.
Stensbæk Hede var længe en skuffende oplevelse, indtil vi fandt hjørnet med masser af trehornede skarnbasser (Typhaeus typhoeus) - levende og døde, sidstnævnte især i spindene af mariehøneedderkoppen (Eresus sandaliatus). Den edderkop er altså bare benhård, og man begynder faktisk at få den tanke, at arten er afhængig af en vis form for nærhed til gødning, således at der er en konstant tilgængelighed af store fødeemner (læs skarnbasser!). En interessant teori, men det kan forklare, hvorfor Eresus faktisk mangler på mange ellers velegnede hedestrækninger i det midtvestjyske. Der er ingen skarnbasser, og hvem gider æde en skide Amara? I øvrigt skal vi lige huske et eksemplar af lille kejserrovbille (Staphylinus erythropterus). Den er bare lækker.
Ved Enderupskov var der græshoppesanger og lidt bynkefugle samt spillende dobbeltbekkasin, og Gelsbro bød på enkelte spind af Eresus.
Dagens overraskelse - og den sidste af slagsen - var, at Årup Hede kunne mønstre trehornet skarnbasse oven i et væld af glatte skarnbasser (Trypocopris vernalis). Formentlig en ny lokalitet for denne imponerende art.
Jo, på trods af manglende råhits og nye DK-arter, så var det en aldeles godkendt felttur. Vi kæmpede hårdt, var konstant aktive, og Bruuns medbragte pizza og hindbærsnitter aldeles legendariske.
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar